dinsdag 20 oktober 2009

20-10 Toch een tijdelijk stoma


De timing van René Wijnen om te bellen wordt met de dag slechter. Was het zaterdag bij de Etos, gisteravond zat ik bij de ouderavond toen mijn telefoon om 20.45 (!) ging. Dus hup de klas uit met een heel rood hoofd. Maar ja.
René vertelde dat toch de keus is gevallen na overleg met het groot team op een tijdelijk stoma. Het malone stoma blijft wel zitten, want na een tijd willen ze toch weer gaan proberen of het alsnog gaat lukken. Het wordt een opname van een kleine week. Ook wil hij alsnog dilateren, want het moet in het rectum wel open blijven. Als we om 14 uur arriveren mogen we hem oppiepen en krijgen we een gesprek. De zenuwen slaan toe.
Dus op naar Nijmegen alweer. Operatie nummer 15. Arme Rob.
Tja 14 uur was volgens de afdeling te laat. We werden om 10.00 uur gebeld of we meteen wilde komen, want doordat de planning van operatie is veranderd dient er toch het één en ander aan voorbereiding plaats te vinden. Dus nog snel een stofzuiger en een poetsdoek.
Laatste spullen inpakken en op naar school om Rob op te halen. Maar eerst nog even afscheid nemen van Myrne Gijs en Luuk, want ik had beloofd om hen nog van school te halen en dat ging dus weer niet.
Rond 12 uur waren we op de afdeling de Q3 de vuurtoren. Kamer 14. Eerst weer een intake-gesprek. Ach het valt allemaal niet mee om weer hier te moeten zijn. Het is even emotioneel zwaar, maar ja.
Rob werd nagekeken en gezond verklaard.
John en ik kregen nog een gesprek met René Wijnen die nogmaals alles heel duidelijk uitlegde wat er ging gebeuren. Er wordt een dubbelloops stoma aangelegd. Dit puur om het defecatieprobleem op te lossen zodat Rob geen pijn meer hoeft te hebben. Of dit de pijn gedurende de dag oplost is nog maar de vraag. De hypothese is dat die pijn ook veroorzaakt wordt door het spoelen. Door oprekking van het onderste gedeelte van de dikke darm (rectum) is bij Rob pijn ontstaan mede door het gevolg van de vele operaties.
Het is ons duidelijk.
Er werd bloedgeprikt en meteen een infuus aangelegd zodat dat morgen niet meer hoeft.
Als laatste werd de stoma plek afgetekend. Maar zijn buik is kleiner dan verwacht en Mariet vond het moeilijk om de juiste plek daardoor te vinden, mede door de Malone stoma die blijft zitten. Dus kwam René Wijnen er weer bij en de plek werd afgetekend. Nu op naar morgen..
Zo meteen voor de laatste keer spoelen. Tenminste voorlopig. En dan proberen te slapen...

Geen opmerkingen: