dinsdag 25 juni 2013

25-06 Ik ga op vakantie en neem mee

Ben je nou al aan het inpakken? Ga jij op vakantie met jullie Rob? Durf jij op vakantie? Je bent hartstikke gek!! Dat zijn opmerkingen die je de afgelopen tijd hebt gehoord. En ja ik ben hartstikke gek!! Gelukkig ook opmerkingen als: wat goed dat je dat doet en je hebt groot gelijk.
7 kisten en een kast

En eerlijk is eerlijk wat twijfel jezelf al om het te doen, maar na een jaar van toch weer heel veel ziekenhuis is het voor ons als gezin erg belangrijk. Door de bakkerij en door de vele zorg wil je je andere kinderen even iets gunnen. Even als gezin een tijd samen zijn.
Maar zeker een grote reden om te gaan is het feit dat je het sjouwen in deze woning zo ontzettend zat bent. Op de camping waar we al jaren komen kan ik Rob tenminste in bad doen. Kan Rob tenminste zelfstandig dingen ondernemen in zijn rolstoel zonder afhankelijk te zijn van ons, want thuis moet hij altijd wachten tot iemand hem de trap aftilt.
En waarom niet in Nederland? Nou wij willen niet afhankelijk zijn van het weer. Want op een camping met 6 kinderen en slecht weer is geen lolletje en dan kan Rob in de rolstoel weer niet vooruit. Ja we gaan helemaal naar Spanje naar een camping waar ik al als kind kwam. Een camping waar altijd een nederlandse verpleegkundige aanwezig is. En bovendien kan ik mij verstaanbaar maken in het Spaans en Myrne spreekt al zeker een goed woordje Spaans.
sommige spullen koeler bewaren
Maar dan het inpakken. Al 6 weken voorbereiding gaat er aan vooraf. Nee niet voor de kleding oid. Maar puur voor alle medische zaken die er mee moeten. Noem het lijstje maar op: TPV, PAC naalden Steriele gazen, Steriele handschoenen, optreknaalden, Adamel, Soluvit, Infuuszakken, Stomazakjes WDF doekjes, urinekatheters, onderleggers, infuussystemen, infuuspompen enz enz enz. Te veel om hier even neer te schrijven.
En alles moet zorgvuldig geteld en ingepakt gaan worden. Er zijn tenslotte ook spullen die niet boven de 25 graden mogen komen dus die moet je apart in een koeltas en koelbox doen.
dozen TPV Infuusvloeistof
Nogmaals maar een lijstje gemaakt en nogmaals maar alles natellen. Wat heb je nodig voor de eerste 3 dagen op de camping. Tenslotte ga ik met Rob, Myrne en Wiese met het vliegtuig. En om heel veel kosten uit te sparen blijkt dat je dan 3 dagen eerder moet gaan dan de rest die met de auto en vouwwagen nakomen. Dus ook nog de eerste 3 dagen medische spullen apart uittellen. Oeps te veel voor handbagage dus maar een extra koffer, maar zelfs dat is niet genoeg omdat er tenslotte ook 2 infuuspompen mee moeten. Gelukkig blijkt dan je vader ook een week naar de zelfde camping te gaan en zo kun je je noodkoffer en een koffer met alvast wat infuuszakken en 3 zakken TPV met je vader meegeven.
En inderdaad slaat tijdens het inpakken de twijfel weer toe. Wat ga je in hemelsnaam toch doen. Gelukkig kun je dus alle zorg zelf en weet je zelfs wat je in noodsituaties moet doen. Ja daar is een ziekenhuis in de buurt en in geval van nood ben je ook zo weer thuis. En dan moet je heel heel goed voor ogen houden wat je daar op vakantie hebt anders heb je de neiging om toch thuis te blijven. Maar dan denk ik aan die andere jaren, waar alle kinderen opbloeide, waar kinderen genoten van zon zee en strand, waar Rob rondscheurde in zijn rolstoel, waar ik genoot van die kinderen en de heerlijke zon!
Ja de zorg is nu nog meer dan andere jaren. Tenslotte is TPV echt niet niks en het stoma zit er nu voor lange tijd. Steeds de vochtbalans bijhouden en nog meer alert zijn op uitdrogingsverschijnselen. Ja ik mag zelf bloedprikken en ik kan zelf in de gaten houden of Rob een urineweg infectie heeft of niet. Ook kan ik dus zelf bij koorts starten met antibiotica via het infuus, want zojuist toch nog een recept kunnen regelen voor de antibiotica , al moest ik ook nog achter de infuuszakjes daarvoor aan. Ja ook dat moet nog ingepakt worden. Nee op de foto's zie je nog lang niet alles want er is al wat ingepakt in de vouwwagen, maar alles wat je ziet is alleen maar medisch materiaal.
Maar het idee dat we een paar weken lang minder hoeven te sjouwen een kind kunnen wassen op een fatsoenlijke manier, kunnen genieten van zon, zee en strand en kunnen gaan genieten van je hele gezin maakt dit de moeite waard.
En wat nog meer een geruststelling is. Tijdens ons verblijf komt er hier een stelletje in huis dat lekker hier een paar weken in onze woning gaat proefsamenwonen. En zo hoeven we ons daar ook geen zorgen om te maken.
Alleen maar zorgen dat er niks geks gebeurd tijdens de vakantie. Leve de zelfzorg!!! Professionele mantelzorg mee op vakantie!

6 opmerkingen:

Antoinette zei

Heel veel respect Gitte enne. . . IK zou het net zo doen denk ik! Wat wat voor jou een way of life is lijkt voor een ander al snel teveel. Maar als de trein eenmaal rijdt kan hij heel veel hobbels aan! Jullie lekker genieten daar in het spaanse! kun je er weer een jaar op teren!

Gitte, John, Stan, Myrne, Gijs, Luuk, ROB en Wiese zei

Bedankt Antoinette. Ja het is een way of life De trein dendert door. Helaas niet de Fyra, want dan hadden we niet zo ver hoeven te rijden :-)

Anoniem zei

Groot gelijk Gitte. Jullie verdienen het om even een paar weekjes als gezin te genieten!! Maar Inderdaad wat een spullen.. De zorg voor en om Rob wordt de laatste jaren ook niet minder, maar alleen maar meer..
Respect voor jou en jullie gezin!!
En nu.. Genieten!!

Liefs van ons.

Marg zei

Helemaal top dat jullie gaan! Geniet!!!

Anoniem zei

Hoi Allemaal,

We zien jullie 08-07 op de Spaanse camping! Geniet er alvast van.

Groetjes,
Ton, Monique, Joost en Ankie

esther de rijke zei

Lieve allemaal,

Gaan jullie maar lekker genieten. Wij hebben net moeten annuleren (zie mijn blog) Zal toch af en toe naar een straaltje zon kijken dat je deze kant op gaat sturen vanuit dat lekkere warme Spanje!!
Gr
Esther en co